На 15 октомври отбелязваме  Международния ден на белия бастун ,

...
На 15 октомври отбелязваме  Международния ден на белия бастун ,
Коментари Харесай

Макулна дегенерация - симптоми, лечение

На 15 октомври отбелязваме  Международния ден на белия бастун, като задачата е привличане на вниманието на интернационалната общественост към проблемите на хората с нарушено зрение. Само преди дни – на 12 октомври, беше и Световният ден на зрението, който мина под мотото " Обичай очите си! ".

Една от диагнозите, която може да го " ограби " окончателно е  макулната недъгавост. При кои хора рискът от загуба на централното зрение е най-голяма? Възможна ли е предварителната защита? И дава ли вяра за дейно лекуване напредъкът в офталмологията? Отговорите дава пред списание BETTY полк. доцент доктор  Атанас Калайджиев, дм, началник на Клиника по очни заболявания на ВМА.

" Макулата е централната част от ретината на окото и е виновна за централното зрение – за ясното виждане, належащо при четене и фина зрителна работа. Позволява ни да виждаме ясно даже и най-дребните елементи. При заболяване на макулата се нарушава централното зрение, като периферното се резервира ", изяснява доцент Атанас Калайджиев. Генът, виновен за болестта, е открит през 2005 година Обичайно, диагнозата се " отключва " след 60-годишна възраст, като в този случай се назовава макулна недъгавост, обвързвана с възрастта /МДСВ/. " По-редки са някои наследствени форми, които засягат деца и младежи. Значително повишен е шансът за насърчаване на болестта при хора от бялата раса и делът на засегнатите дами е два пъти по-голям от този на мъжете. Пушачите пък са шест пъти по-уязвими. Важно е да се следят и хората със съдови болести, както и страдащите от захарен диабет, защото те са измежду групата на най-предразположените към развиване на МДСВ ", акцентира началникът на Клиниката по очни болестът във ВМА.

Внимание, мрачно леке пред очите!

Разкривяване на облиците, размазано или понижено зрение за близо и надалеч или поява на мрачно леке в централната част на зрителното поле – това са първите признаци на макулната недъгавост. " Много постоянно заболелите не съумяват в началото да записват това мрачно леке. Зрителната машинация се дължи на обстоятелството, че когато гледаме с двете си очи, здравото компенсира нарушаванията при засегнатото. Мозъкът ни пренебрегва компрометирания облик, което забавя търсенето на здравна помощ и – надлежно – диагностицирането на болестта ", не пропуща да означи доцент Калайджиев.

" Човек може да разбере, че има проблем, в случай че нещо се случи със здравото му око или в случай че неумишлено го закрие. Правите линии наподобяват нерегулярни или извити – събитие, наречено метаморфопсия, и обектите наподобяват с друг цвят и форма във всяко от двете очи. Наблюдава се и микропсия – обектите наподобяват по-малки в едното око, в сравнение с в другото ", добавя офталмологът.

Как се слага диагнозата?

Предизвикателства при слагането на диагнозата не липсват. " Макулната недъгавост се демонстрира по друг метод. Състоянието може де е едвам видимо в ранните стадии. Понякога се демонстрира единствено в едното око, до момента в който другото продължава да вижда добре с години. Но засегне ли и него, загубата на централното зрение е осезаема. Диагнозата се слага след спомагателни инструментални проучвания от офталмолог. Понякога се постанова и флуоресцеинова антигиография ( " цветна фотография " ) и оптична кохерентна томография – OCT ( " очен скенер " ) на очното дънo. Извършва се и проучването периметрия. Чрез нея се открива локализацията на изгубена или понижена функционалност на ретината ", прецизира доцент Калайджиев.

Когато детайлите " избледняват "

Макулната недъгавост може да бъде два вида – " суха " (атрофична) и " влажна " (ексудативна). " Първата форма е по-често срещаният тип (между 85 и 90%). Тя се свързва със стареенето и изтъняване на тъканта на макулата. Загубата на зрение е постепенна, по-скоро се следи неспособност за установяване на елементи на даден обект ", разкрива началникът на Клиниката по очни заболявания във ВМА. " Сухата ” форма на макулна недъгавост е бавнопрогресиращо заболяване, характеризиращо се с натрупването на отпадни артикули под формата на така наречен " друзи ” сред пластовете на ретината, което води до известно понижаване на зрението. Самостоятелно не провокира тежка загуба на зрителната заостреност. Намаляването ѝ нормално е обвързвано с недоразвитост на обособени елементи на ретината. Понякога има огромна загуба на зрителни кафези, водеща до загуба на централното зрение ", предизвестява офталмологът. И е безапелационен – пациентите със " суха форма " би трябвало да сигнализират лекуващия си очен доктор при всеки случай на смяна в зрението, тъй като при част от тях има риск болестта да премине в по-тежката " влажна форма ".

Само 10% развиват " влажната форма "

" Влажната " форма, за благополучие, се среща при към 10% от всички пациенти с недъгавост на макулата. " При нея се появяват нови кръвоносни съдове във или под ретината, със податливост към кървене. Те стартират да навлизат в ретината, повреждайки и унищожавайки клетките на макулата. Причината за неочакваното развиване на тези съдове към момента не е известна. При тази форма на недъгавост понижението на зрението настава по-бързо и е по-значително ", не крие опитният експерт по очни заболявания.

Лазерната терапия дава късмет

Доц. Калайджиев признава, че към този момент лекуване на " сухата форма " няма, а " влажната " се лекува единствено в някои случаи. " За първата са създадени хранителни добавки, тестват се и нови медикаменти за стопиране на процеса. За страдание, нито един от медикаментозните разновидности не е златен стандарт при лечението ", прям е офталмологът. " При влажната форма лекуването се показва в от време на време използване на вътреочни лекарства, които целят подсушаване на отока в ретината. Тези медикаменти спадат към групата на anti-VEGF медикаментите и все още има няколко препарата разполагаем ", показва очният доктор. При влажната форма се ползва и лазерна терапия – тя може да понижи или да спре загубата на зрение в ранните стадии на дегенерацията. " С помощта на аргонов или криптонов лазер се унищожават новообразуваните съдове. Прилага се и фотодинамична терапия – употребява се вещество, активиращо се от светлина – вертепорфин, което се инжектира венозно и благодарение на специфичен лазер се затварят абнормалните кръвоносни съдове, без да се наранява ретината ", разяснява опциите на актуалната офталмология експертът от ВМА.

Диета, богата на фибри, е от изгода

Доц. Калайджиев не пропуща и основния миг с предварителната защита. " Както и при други очни болести, неприятният надзор на кръвното налягане, нарушеният липиден профил и бедната на витамини диета имат неподходящ резултат върху макулната недъгавост. Много значимо е да се вършат периодически прегледи за следене развиването ѝ и при появяването на всяка смяна в зрението да се търси повода. Трябва да се следи и общото положение – да се управляват кръвното налягане, холестеролът, диабетът, диетата или всяко отклоняване, което повлиява зрението ", припомня офталмологът. Препоръката му към пациентите с тази диагноза е да заобикалят рафинирани въглехидрати и храни с високо наличие на холестерол. " Изследванията демонстрират, че диетичен режим, богат на фибри, плодове, зеленчуци, пълнозърнест изгорял самун и овесени ядки може да е от забележителна изгода за хората с макулна недъгавост ", споделя началникът на Клиниката по очни заболявания във ВМА. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР